Tuesday, 7 January 2014

RESEPI : AGAR-AGAR BISKUT MILO

Assalammualaikum w.b.t.

Agar-agar ni bukan dibuat pada hari ini ye tapi update resepi je hari ni..hehe..buatnye minggu lepas..hari sabtu..kurang manis. Memang sedap! ^_^ sangat senang, boleh try bg yg belum pernah buat agar-agar lagi..hoho..;p
AGAR-AGAR BISKUT@MILO
*maap ler..kurang cantik bahagian permukaan..da mcm atas bulan dahh..heeee ;p*
Bahan-bahan:
Serbuk agar-agar (10g-15gm)
800ml air
175-180g gula
1 tin susu cair
1 cawan serbuk milo
1 bungkus biskut Oreo @ yang sewaktu dengannya ^o^ (patah2kan biskut. Nak buang krim atau tak terpulang citarasa memasing. Yaya xde buang krim. Sedap je makan ^_^)

Cara membuat:
1. Masak agar-agar dengan air hingga larut *memangla masak dengan air lau x camane nak masak agar2 tu kan..errr =_="*
2. Masukkan pula gula..kacau sampai jadi air gula 
3. Lepas itu, masuk susu cair pula..kacau sampai mendidih. *di ingatkan ye, dari mula masak kena kacau tau..sesekali exercise tangan kan..huuu sebab xnak melekat pula agar2 dalam kuali@periuk tu..*
4. Masuk pula 1 cawan milo..gaul@kacau *api jangan besau ok..api tu biar buka je sebab xmau keras plak kang xpasal2 agar-agar tu nanti*
5. Bila semua dah sebati, terus masukkan dalam loyang@apa-apa bekas yang korang nak bentukkan lah,ye. Dalam 1-2 minit taburkan pula biskut yang dipatahkan tu. Sejukkan dulu kat luar sebelum masuk dalam peti sejuk, ok! 
*yang ni milo semata..xde biskut..heeee =D*
Selamat mencuba!
Sekian,Wassalam =>

16 comments:

  1. rasa macam belum nak buat, tapi akak hantar pinggan kat yaya boleh? rasa air tangan yaya...he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi... boleh..tp ade charges la..haha ;p

      Delete
  2. cik yaya buatkan utk sy bleh? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..cik aisya mai la klang ni haaa ^,^

      Delete
  3. wah..tengok gambar pun dah tau sedap ni..sedapnye..

    ReplyDelete
  4. wahh sedapnya.. teringin pulak bila tengok.. pos sini sikit yaya.. hehe.. sekarang ni takde mood nak main masak2.. :)

    ReplyDelete
  5. biasanya puteri buat agar agar milo tanpa biskut tu je..belum cuba lagi yang ada biskut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasni bleh try buh biskut pla cik puteri.. heeee =D

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016