Friday, 10 January 2014

RENUNGAN : APABILA MENGUAP........

Assalammualaikum w.b.t.
Salam Jumaat.. =>

Waktu bila kita selalu menguap. BIASAnya la kan, secara umumnya kita akan menguap dah tentulah bila rasa mengantuk kan, menguap tu kira tanda badan kita masih belum cukup rehat dan tak cukup oksigen. Paling kuat @ banyak menguap bila waktu pagi, kan. Biasala tu, mood tido masih ada.huuu >,<

Yaya bukan nak wat entri usul asal menguap ni..hehe TAPI, nak share ilmu. Mungkin ada yang tau, ada juga yang xtau. Menguap pun ada adab. Tahu kan menguap ni datang dari syaitan. Kerana menguap tu membawa kepada sifat KEMALASAN dan KELEMAHAN. Allah menyukai bersin kerana ia akan menghasilkan semangat dan tubuh akan menjadi ringan untuk bekerja.


Ni Yaya nak tanya, biasa korang menguap ada tutup mulut tak? Ada keluarkan bunyi tak? Macam bila menguap tu, bunyi 'haaaahh...' ada? eleh, xnak ngaku la tu..mesti ada kan, lebih2 lagi lau time tu tengah bnyak keje, penat badan plak tu, memang akan keluar la bunyi tu. Nabi SAW sangat menganjurkan kita menutup @ menahan  mulut dengan tangan jangan sampai terbuka kerana syaitan akan masuk ke dalam mulut orang yang menguap dengan mulut terbuka. Dan jangan mengeluarkan bunyi 'haaaahh..' tu kerana saat korang berbuat demikian, syaitan yang tengah tengok tu boleh ketawa terbahak2 lagi...huuuu *boleh tak korang bayangkan.....errr.. =_=*


Sesunguhnya Allah mencintai bersin dan membenci menguap. Apabila kalian menguap hendaknya ditahan semampunya, dan jangan sampai mengeluarkan suara haah.. haah.., karena dengan itu syaitan akan tertawa.
(HR. Al-Bukhari dan Muslim)

Di akui, sebelum ni Yaya xtau pon x digalakkan mengeluarkan bunyi masa menguap tu..well, lau depan orang memang la xde kuarkan bunyi kan...hehe control ayu gitu..;p tapi bile time sensorang time nguap tu macam2 bunyi leh kuar..haha sunggug kurang sopan Yaya ni >o< ngeee tapi of course la tau kena tutup mulut..dari kecik dah diberitahu kalau menguap kena tutup mulut tu..lau tak nanti syaitan masuk...ntah sapa bagitau time dedulu tu Yaya pon lupa..tapi ingat sampai sekarang.. =D 

Dah besar ni baru tahu xdigalakkan keluar bunyi masa menguap. Jadi sekarang bila terdengar pula orang buat macam tu (keluarkan bunyi masa menguap), Yaya dah boleh bayang syaitan dok gelak tengok orang menguap tu..lau xtutup mulut lagi haru...syaitan berpusu-pusu masuk dalam mulut..aishh..xterbayang ni camane kan...err...so, korang, pasni lau nguap tutup mulut tu @ tahan jangan bagi buka lau boleh..huuu dan jangan keluarkan bunyi..renung2kan & selamat beramal..^_^

12 comments:

  1. bila baca entri yaya ni memang tengah bayangkan tapi biasanya bila menguap tu memang tutup mulut pun. Sejak kecik dah diajar macam tu cuma tak tau pula tentang syaitan duk gelak tentang bunyi tu. Yang puteri tau, orang selalu kata, orang yang pemalas je suka keluarkan bunyi masa menguap. Thanks berkongsi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu la..ya pon bru tau juga lately ni..lau x lau dok sensorng adela mcm2 bunyi..ngeee ;p

      Delete
  2. perkongsian yg sgt baik.. hehe.. ustazah pernah cerita masa sekolah dulu ni. tp mmg habit sy menguap tutup mulut dan tak keluarkan bunyi.. mcm kurang sopan je mcm tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...kurng sopan rase walaupon duk sorng2..huuu

      Delete
  3. betul tu yaya, kalau time solat atau dalam majlis2 ilmu, ngantuk dia tu lain macam je kan.. sampai penat menguap.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu...itu la mase terbaik utk musuh kite wat kojee.....

      Delete
  4. nice sharing cik Yaya..akak kalau menguap memang tutup mulut..kadang2 ada gak keluar bunyi tu tapi klau time seorang2 lah..:)

    ReplyDelete
  5. menguap ttp mulut nmpk elok & sopan sikit..huhu mak sy marah tau kalau menguap tak ttp mulut..dia ckp mcm badak air menguap...kehkeh:P

    ReplyDelete
  6. aku pun kekadang tlpas gak klu mnguap.,huhu.,
    bnyak orng xjaga adab cmni., trutama yg mlibatkan sunah dan islam., tp klu bab adat2 orng melayu kita tak jaga tggu jer la msti ader orng sound.., kan., kan.., kan.., hehehe

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016