Monday, 8 April 2013

RESEPI: PUDING TRIFLE LAYER CAKE

Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni Yaya nak share pulak resepi puding trifle cake ni..cake ke puding ke..bantai je la..jnji sodap..ngee..walaupun pic nye xmenarik..almaklumla, 1st time buat.. >,<

BAHAN:
1) Kek Swiss Roll 

2) Fruit Cocktail 
3) Nata de Coco 
4) Serbuk Agar-agar 

Utk Custard Sos: 
1) serbuk kastard (35gm )
2) susu penuh krim (375ml)
3) gula castor (50gm )
4) esen vanila (1tsp)
5) susu penuh krim (50ml)


CARA:
1. Sebatikan serbuk kastad dengan susu dahulu agar tidak berketul. Campurkan dengan gula castor serta esen vanilla.
2.Kemudian Masak dengan api yang sederhana, sehingga custard masak dan pekat. Masukkan 50ml susu penuh krim untuk mencairkan sedikit sos kastad. Tutup api dan biarkan custard sejuk sedikit.

Untuk menyediakan lapisan bawah triffle,  
3.Potong kek swiss roll dgn ketebalan yang diinginkan, dan susun di dalam bekas.
4.Masukkan campuran buah-buahan serta nata de coco supaya sekata, dan tuangkan sedikit air gula dari campuran buah-buahan dan nata de coco tadi untuk melembabkan sedikit kek.
5.Tuangkan custard sos tadi dan ratakan sehingga menutupi seluruh lapisan kek dan campuran buah-buahan bersama nata de coco.
6.Masak agar-agar mengikut masa yang telah diberikan sehingga mendidih. 
7.Kemudian tuangkan perlahan-lahan diatas lapisan custard agar custard tidak pecah dan merekah.
8.Apabila agar-agar mulai sejuk dan keras ,masukkan kedalam peti sejuk selama 2 jam.  Setelah itu, bolehlah dihidang ketika sejuk. 

Resepi ni Yaya amik dari TRYMASAK.COM Banyak resepi boleh dapat kat sini..yang senang2..hehe tengok kek Yaya atas tu xbape nak comei..tp sedap..;p Tengok pulak pic kat bawah ni..nyummyy2! 





Adess..berbeza sungguh dengan Yaya punyer..huuu tapi xpe..ade mase akan try lgi..perbaiki mana yang kurang..mencantikkan lgi..heeee ^,^ nyummy..nak wat lagi nanti..

p/s: ayah masuk pital..lum sempat blogwalking..blas komen n lain2..sempat update jap resepi ni..tu pon copy paste je..hee..nti Yaya blgwalking korang ok..thanks.=) -doakan ayh Yaya cepat sembuh..umm =( -

Sekian,Wassalam 

38 comments:

  1. tgk gamba yg bwk2 tu nmpk sdp sngt!
    xpe la yg penting yaya rajin buat & sdp :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..xpe..nanti usaha keras lg spya lg cntik..heee

      Delete
  2. huu yai .. sedaaaap nyeeeeeee
    BTW , follow #1893

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapp =) cer try wat ^_^
      thanks..=)

      Delete
  3. Sedapnye...bolehlah buat nnt ni..thx for share resepi...

    Moga ayah cik yaya cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
  4. Rajinnya Yaya buat.....
    Kalau akak malas kot...
    Hehheheh...

    ReplyDelete
  5. Moga ayah yaya cepat sembuh. Ni desert utk ayah yaya ke? ghehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. me ksh =)

      ehh xdela..ayh mane bole makan..huuu

      Delete
  6. adei..sila jangan post gambar yg menyelerakan.itu akan buat sy jadi spt orng mengidam.apa d nampak semua nak d cari..grrrrr... hahaha

    ReplyDelete
  7. wowww macam best..tapi smpai kat sya,msti kena try n error byk kali..heheh

    ReplyDelete
  8. pernah buat. belajar dgn kawan. memang maveles!!

    ReplyDelete
  9. ya ampun sedap nyaaa lahai. meleleh air liur woi!

    ReplyDelete
  10. mudahan ayah cik yaya cepat sembuh ye.. huhu

    yg ni mmg takleh masuk.. huhu.. pening kepala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq. =)
      hehe pening apnyer cik aisya...^,^

      Delete
  11. haz pn pernh buat trifle ni. hihi biase la tu first time kn. bile dh lme2 mkin mahir la nanti leh buat lawa2. hee =)

    ReplyDelete
  12. salam cik yaya :)

    menjadi laa tu yg cik yaya buat..mula2 mmg laa mana nak sama mcm chef pro yg buat kan? tapi klu cik yaya buat selalu..insya Allah nanti akan dpt buat mcm pic yg last tu jugak...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm =)
      yup btul tu kan ayie..hehe
      chaiyok2 utk yaya ;p

      Delete
  13. ok..
    nanti balik rumah nak try buat lah..:)

    ReplyDelete
  14. salam cik yaya..
    wah, semuanya nampak sedap..
    x kisah la kalo x cantik janji sedap di makan..
    ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..

      hehe..tau xpeee kan cik anna ^,^

      Delete
  15. nampak yummmy sangat :)

    p/s macam mana keadaan ayah yaya sekarang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan..

      Alhmdlh..da kua pital dah.. =)

      Delete
  16. sedapnya yaya.. nk ckit..yaya tlg watkn..

    ReplyDelete
  17. Raya thn lps Cikna buat trifle buh dlm bks2 kecik je.... Trifle ni kne pndi cri wrna yg menarikkn baru cntk puas hati...;-)

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016