Sunday, 21 April 2013

RESEPI : COKLAT KE PUDING...???

Assalammualaikum w.b.t.

Yeaa..ade jugak Yaya update entri..xtau nak update apa aktiviti yang paling latest untuk dikongsi dengan member bloggerku sebelum ni..haa..nak wat coklat ke puding ni..tengok pic cam puding..cam coklat pon iyer..huuuu actually ni puding ok! hari ni rajin nak buat puding (puding sajeee..), dan untuk pengetahuan, puding ni sangat senang untuk dibuat, mudah, cepat dan sangat MOIST CHOCOLATE! sangat yummy..nak try buat x? tengok resepi kat bawah ea... ^_^

Sebelum tu leh cuci mate tengok PUDING COKLAT yang Yaya ambil dari MR.GOOGLE. ^o^


Nyummy nyerrr..!! ^,^

PUDING COKLAT

Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana besar )
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)
Sedikit Emulco choc (optional)

Cara-cara
-Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
-Masukkan butter, kacau hingga pekat.
-Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai. (Yaya guna acuan yang buat coklat tu..cantik dan nampak yummy! mmg sodap dimakan..hehe )
-kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan. <--kate tuan punya resepi..huu
sumber: myresepi.com 
Ni antara Yaya punye acuan..ngeh ngeh ngeh...;p
Puding Coklat yang moist..bukan coklat tau..hoho pasni nak wat cam kek la..Kek Puding Coklat..yummy!
^o^
Selamat mencuba ye!
Sekian,Wassalam =)

55 comments:

  1. sedapnye! warna nye menarik. omoooo. cair!

    ReplyDelete
  2. Perghhh, sedapnya tgk...wan suka coklat...ermmmm...yummmy

    ReplyDelete
  3. nampak sdp sgt2..teringin dah ni..

    ReplyDelete
  4. nampak memg yummy..!kna try nih..hehe

    ReplyDelete
  5. alaaa cikna dah terliur ni cemana? dia punya shining tu menggoda betul. nyummmm..

    ReplyDelete
  6. singgah tgk puding coklat sambil isi tabung yaya

    ReplyDelete
  7. Sedapnye....nak try buatlah nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la cik lily..mesti qis suke mam nti..hehe ;p

      Delete
  8. okey.. yg ni mmg nmpk awesome.. huhuhu

    ReplyDelete
  9. Sedappnye . Terliur tgk warna dia . Dapnyee .

    ReplyDelete
  10. wah.mcm mn buat puding yg pekat mcm tu. btul2 mcm coklat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tmbh sikit emulco choc..tu yg pokat+golap coklat tuh..
      hehe

      Delete
  11. salam cik yaya..
    aduh, nampak sedap sungguh...

    ReplyDelete
  12. mcm sedap.. hehe.. klau ckp pasal coklat ni mesti teringat cikna.. hehe

    ReplyDelete
  13. rajinnya yaya masak???
    nmpk sedap lah..

    ReplyDelete
  14. cik yayaaaaa... dah le tgh lapo ni.. huaaaa tolong la buat pastu pos kat umah joy.. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tolong wat tp meh amik dtg kt uma..haha

      Delete
  15. wow. puding tu seyes nmpk cm cokelat. nampak kepekatannye di situ.. hehe

    ReplyDelete
  16. kalau tak pakai teh garam boleh ke?

    ReplyDelete
  17. wahh... nampak sangat sedap dan menyelerakan~~~ :D

    ReplyDelete
  18. Yummmmeeehhhh.....wat untuk raya pun ok ni....hummm

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016