Monday, 25 March 2013

RESEPI: BISKUT ALMOND CIP + KORNFLAKES (ORIGINAL)


Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni nak update 1 resepi baru lagi..bukan resepi baru laa..tapi Yaya yang baru buat resepi ni..heee =D kali ni punye resepi lagi ‘SUPER’ mudah buat orang yang nak cepat siap dan xnak susah2 beli banyak bahan..kenapa? ini kerana resepi yang Yaya wat kali ni dibuat menggunakan tepung ‘SEGERA’ heheh ;p Cuma perlu tambah sedikit bahan je untuk menjadikan ia satu resepi ^,^

Seperti tajuk diatas, resepi Yaya kali ni adalah Biskut Almond Coklat Cip dengan Kornflakes (Original). Antara bahan yang diperlukan adalah:
Butter – 125gm
Telur – 1 biji
Tepung Almond Kiss Cookies – 500gm
 
Tambahan:
Kornflakes (secukup rase..hehe)

Cara nak buat camana? Yaya xde taip kat sini sebab cara2 dia ada kat belakang pek tepung ni..jadi nak tau camana nak buat kenela beli..heee;p

Mesti korang tertanya-tanya mana pulak la nak dapatkan tepung segera yang lengkap ada dalam dia coklat cip+gula+almond dan lain2 lagi kan….hehe gud pada yang dah tahu, tapi bagi sesiapa yang xtau lagi, nak try buat biskut coklat cip sedap ni dengan cara paling mudah, (ni yang nak tolong pomote ni…^,^) boleh lah order dengan Cik Zetty..xmahal pun tepungnyer..berbaloi jugak beli. Pada yang berminat, informasinya seperti pic dibawah ni ye..

Yaya dapat tau pun daripada FB..laaa rupenyer kan Cik Zetty ni satu sekolah (men.) dengan Yaya dulu..hehehe patutla macam kenaii je masa Yaya amik order tu dengan dia..ingatkan sape..hikhik ;p kira support member sekolah la ni kan..^_^ selain boleh COD area Klang yang berdekatan je, Cik Zetty ni pun boleh poskan untuk orang2 jao, yang dia xleh nak COD la..senang kan..

Owh ye, untuk pengetahuan, biskut Coklat Cip + kornflakes (original) ni hasil rasa dia jadi kurang manis..jadi kurang manis mungkin sebab Yaya letak kornflakes tu..yela..kornflakes tu bukan manis pun..tapi walaupun xmanis, tetap sedap..Yaya rase ni paling ok kot..boleh dimakan oleh ayah Yaya yang ade Diabetis tu..dan paling besh Yaya boleh makan biskut coklat cip (biskut fevret nih!) banyak sikit..hehe yela kan jaga badan, nak makan manis pun risau, tapi ni biskut tu kurang manis,jadi amik lebih sikit ;p

Menurut Cik Zetty, 500gm tepung ni boleh buat 100 biji..tu mungkin saiz yang biasa, tapi Yaya nak buat jadi banyak, jadi buatla acuan kecik2..dan boleh dapat sampai 160-180biji tau!

Ok..dah siap pek..comel2 je Yaya buat kan..hehe
sape mauu??hehe ;p nyummy..sedapp..^_^ suke

Hehe lepas ni nak try buat perisa lain (selain kornflakes). Nak pelbagaikan rase..hehe baru la besh..boleh jugak buat untuk nak raya nanti kan..hehe nak kene order tepung lagi dengan Cik Zetty lagi ni..hoohoh ^o^

p/s: walaupun xmanis tapi kene jaga2 jugak makan..sedar xsedar (disebabkan saiz kecil), hampir 10biji masuk mulut..huuuuu! >,<

Selamat mencuba!
Sekian,Wassalam =)

26 comments:

  1. yaya mmg rjin memasak eh . :)

    sedapnyeeeeeeee

    ReplyDelete
  2. wah..nampak sedap tu..comel² jer...best plak tepung ni..lengkap semuanye...

    ReplyDelete
  3. selalu suruh bestfriend buat je.. dia buat sedap.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh..suruh je ea...
      hehe untung la..ble suruh org buat ^_^

      Delete
  4. meh pass sikit kat sini ...hehe :)

    ReplyDelete
  5. pandai yaya ubah2 resepi. kalau cikna memang tak reti. takut tak jadi. hihi.. nampak sedap la. nak sikit. :D

    ReplyDelete
  6. dah lame rase tak membaking ..rindunye :) ..rindu nak menggemukkan badan :) nway ..nmpk sedap laaa yaya, pos laa sekeping due ..hehe

    ReplyDelete
  7. wahh sedapnye terliur tgk mlm2 ni. pos kt haz kit boleh? hehe

    ReplyDelete
  8. nice resepi! nanti time raya (kalau rajin) bolehlah saya mencuba, ariogatou

    ReplyDelete
  9. salam cik yaya :)

    ermmm..nampak cam sedap jer tu...ayie mmg suka mkn biskut coklat..lebih2 lagi yg ada kacang...:)

    cik yaya...ayie dah update entry senarai peserta GA...cik yaya tgok ya :)

    ReplyDelete
  10. salam..
    wow, sedapnya.. kalo bagi anna 1 balang confirm hbs ni..

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. ha?order ape?tepung biskut tu ke?
      boleh tgok info kat entri tu..contact dgn cik zetty ye..
      yaya xde jual..hehe ^_^

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016