Sunday, 7 October 2012

KURUS : CANTIK ATAU SAKIT?

Assalammualaikum w.b.t

Terdengar tajuk utama Saffiya kat TV9 hari ni membuatkan Yaya terpanggil untuk membuat entri ni..ecececehhh...haha..terpanggil la sangat..padahal terkena batang idung sendiri..atau dalam perkataan yang paling pendek 'TERASA'..hehe..
Try cari kat google anything yang berkenaan dengan tajuk entri Yaya ni tapi cam xbest je..so decide wat sendiri berdasarkan pengalaman sendiri..wuuu

Kalau nak tau la, xnak tau pon xpe..amik tau jugak..sape suh bace ;p Yaya memang ada pengalaman berbadan agak debab/berisi/muncit deduluuuu...xcaye? tanya je member sekolah Yaya dulu..dorang akan kate btul! macam la korang kenal member Yaya dulu kan haha *abaikan*
Bayangkan la mase darjah 4 ke 5 ntah, berat badan dah 40kg..amboi..memang agak besarla angka 4 tu untuk budak umo 10 or 11 kan..wuuu..memang la x obes lagi tapi badan tu memang mantopp r..heeee Dan berbadan agak berisi sampai Yaya sekolah menengah..form 3..pas dari form 3 tu mula sedor diri..patut kurangkan berat badan yang semakin naik ni..then, kurangla perlahan-lhan..amaaatt perlahannnn...haha sebab? xtawla..godaan yang terlalu kuat k0wtt..ditambah dengan wajah yang kurang berseri ni dengan bdan terlebih isi, rasa cam kurang semangat la..kawan2 pon mulut xbleh bla, asyik perli je kan..dahla Yaya ni budak 'baik' kat sekolah dulu..ngehngehngeh =D

Habis je sekolah, start keje kejap, mula badan susut sikit..kuat bekerja la katakan..haha..tu keje sementara, then sambung blaja kat kolej, bdan nek balik..tapi xnmpk berisi sgt la..boleh2 je..la..orang xde kate gemuk pon..dari 60 series ke 50 series..wahh ade series plak.!

Produk apa guna? jangan cakap la..macam2 kot..semua dah..tapi efect dia sikit je..last sekali terbaca kat majalah cara nak kurangkan berat badan, minum air limau nipis tnpa gula. Yang perah air dia + dengan air suam pastu minum macam tu je..perghh..terbaik..memang abis r pwot gua kan..terhakis dengan begitu baikkk..huhu jangan amalkan ok..actually ianya ok kalau korang makan nasi tapi Yaya jarang makan nasi tapi lepas tu dgn pewot yang kurang isi, minum plak air limau nipis mmg terbaik la..smpai penah sakit pwot terguling2 dibuatnya..nak wat cane, OBSES with it..nak kurus!
Eh panjang plak citer Yaya ni..bleh wat karangan..cume bahasa je kurang baik..huhu..ok nak diringkaskan, sampai sekarang Yaya memang OBSES untuk kurus. Sampai macam gmbr kartun kat ats ni..tgok dengan mata sendiri badan bnyk lemak tapi kt mata orang lain da kurus sangat..huu..tapi kenapa nak kurus? Sebab apa? erm mungkin ramai yang kate nak kurus sebab nak cantik, xnak bf lari la apa la..tapi bukan bagi Yaya..sebab Yaya memang rasa xselesa kalau badan banyak lemak..huhu..rasa cam xbersemangat. Maybe fobia dah masa bdn Yaya berisi dulu kot..
*Dengan tinggi Yaya,actually BMI yang normal adalah dengan berat 48..dan, kalau Yaya nak berat 45, tu dah kira UNDERweight???!! ohohoho*

Walau pun berat sekarang adalah berat paling ideal bagi ORANG LAIN..bukan bagi Yaya..tahun 2011 berat 50series..tahun 2012 Alhamdulillah da turun ke 40 series..eleh nak series sangat..47 actually..tapi kenapa Yaya nak turun lagi..? Berat badan yang Yaya idam it's 45kg! heeee..lagi bape je nak turun kan..*sukenyer*

For people out there, Yaya nak bagi nasihat je, nak kurus tu berpada2 lah..kene ikut cara makan yang betul. Ikut kata penasihat makanan. Mana nak jumpa penasihat makanan? Alaaa..majalah bnyk kaann..lau bnyk uet sikit g je pusat pelangsingan badan kat luar yang boleh dipercayai..Yaya pon dah pergi..tu yang tolong Yaya tolong turun kg sikit tu..cer rewind balik tengok entri Yaya yang INI.

Jaga kesihatan. Jangan terlalu OBSES macam Yaya ni..bahaya..serius..sampai kalau 1 masa tu Yaya TERmakan banyak, Yaya akan rasa menyesal teramat sangat..huhu..sedih..then esoknye langsung kurang makan..hehe tapi ni hanya perut badan yang kuat je bleh tahan cara pemakanan yang Yaya selalu amalkan ni..macamana?
1. Yaya selalu ambil sarapan. 
Contoh makanan: roti/biskut oat/bijirin + air milo/horlicks
2. Yaya jarang ambil makan tengahari.
Kalau xtahan makan buah atau roti/biskut. Minum air kosong banyak.
3. Makan malam sebelum kul 7. Kalau time puasa sebelum pukul 8 kne habis makan.hehe
4. Makan nasi 1x seminggu je. =)
5. Sauna 2/3 kali dalam seminggu.
Kalau Yaya puasa, xwat sauna.
6. Kurangkan makan berminyak/goreng/makanan segera.
7. Banyakkan jugak makan sayur & buah!
8. Minum minuman yang mengenyangkan.
Contoh: Air milo, horlicks fibre, nestum, Air yougrt Bliss-Nestle.. ^,^
Yang baik untuk penghadaman perut la senang kata.
9. Minum air selepas habis makan..dan minum air jgk sebelum makan tu supaya xde la lapa sgt nanti ^_^
*07/10/12*
Itu je..wat masa ni..anything Yaya akan update lagi. 
Sekian,Wassalam.. =)

37 comments:

  1. Haa mmg btul tu ya! Selalu je org sggp siksa diri sbb nk kurus! Tp mcmna nk try gemok sikit..cuma tatw badan ni mmg mcm papan luncur no cutting!
    Tp tu laaa baik laki ke perempuan ke klau nk jga badan bia laa yg elok..
    Xyh laa siksa diri sampai bole mengganggu kesihatan kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju..pmpn n laki same jgk..tp kbnykn pmpn yg nak sgt jga bdn tp laki xmau jga smpi boroi..ngehngehngeh...;p
      elok jga je kshtan n yg penting bbas dri penyakit.. =)

      -makan tido je la..xlame pastu bdn musti nek punye....heeee-

      Delete
  2. Salam . Saya PMR Candidate .
    Mohon Maaf Jika Saya Ada Salah Kat Anda . Doakan Saya Dapat 8A Ye ?

    Komen Entri Ni Kalau Sudi :)

    http://mynameishafizah.blogspot.com/2012/10/bestnya-pmr.html

    ReplyDelete
  3. Kebetulan Cik TERASA..hohoho..Info yang menarik dan cik bakal peraktikkan.Trima kasih dear^^

    ReplyDelete
  4. sy nk up berat badan sikit.. susah naik, cepat turun.. so, cmner tu? erkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi..untung la..hehe
      yaya cepat nek n cepat turun..huuu
      xpe..yg penting makan mknan yg bkhasiat..
      asalkan sihat xpe ^,^

      Delete
  5. sy pulak nk turun 3 kg lagi ni.. tp mcm makin mengembang je.. lg2 nk konvo ni kena diet la! huhu.. tp kan cik yaya.. sy pernah amalkan tak makan nasi dlm 2 minggu lebih turun dlm 2 kg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh..kalo cmtu cik aisya xpyhla mkn nasi lau nak
      runkan berat untk convo ni nti..hehe..

      Delete
  6. Replies
    1. leehh..mne de gemoks ponn..
      yg penting kita sihat, cukup la..
      kurus tp sakit pon wtpe..ye xx?? ^o^

      Delete
    2. betul..betuull...beeetuulll...
      tapi nak kuruih jugakk ! hihhi

      Delete
    3. xpe2..samela kita kuruih...hehe

      Delete
  7. Boleh try nie nanti. mieya pon dlm proses nak kuruskan badan

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2la kita usaha ye..
      chaiyok2! hehe

      Delete
  8. erkk...
    bru check tdi underweight plk..
    mampu senyum jerr... -,-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene mkn lebih sikit dri biase tu ok...
      nti kering plak..hihikhi ;p

      Delete
  9. Salam. Wah your blog sgt menarik & ohsem! =) Jom join.. http://www.aimisyahirah.com/2012/09/segmen-cik-misya-nak-follow.html

    ReplyDelete
  10. akak tgk yaya ok dah tuh..kurus sgt pun tak cantik..gemuk apatah lg kan..so, biar sedang2 aja..pkai baju apa pun cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm..yeke..huhu
      yaya juz nak 'drumstik' tu kecik skit je lg..
      lemak bnyk tkumpl kt situ..ngeeee ;D

      Delete
  11. salam, janganlah kurus sangat tak cantek..chubby pun ok juga..asalkn sehat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      hehe..ye..btol..kurs sgt xok..muke nmpk lg cngkung..
      huhu..xpela..asal sihat dhla kan =)

      Delete
  12. wahhhh caya lah yaya.... wana nak try gak lah....

    ReplyDelete
  13. eh, mkn nasik sekali seminggu? aiyoo,, boleh ke?hehe

    ReplyDelete
  14. hiks..overweight la puleks..btw, sy skrg sdg berusaha utk dptkan bmi yg normal..plus dptkan berat yg ideal..wish me luck..hewhew~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..ow course..gud luck ok..yg penting bdn bebas dri penyakit..^_^

      Delete
  15. yg penting sihat tubuh badan.. kalau nak kurus, amalkan pemakanan dan diet yg sihat. ;)

    ReplyDelete
  16. idam cantik? cubalah resipi mudah fungus BBC MARDI Station hanya di MARDI Station CH

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016