Saturday, 29 July 2017

IT'S ALL ABOUT T.I.M.E.

Assalamualaikum wbt.

Perasan tak, kebanyakan tajuk entri entri Yaya ni sound sooo ENGLISH...ahaha. Entahla. Bukan nak 'kekwat' or etc..cuma mungkin sebab bahasa tu pendek, simple dan sedap bunyi untuk digunakan. Lol. Sedap bunyi? Huh. Whateverla ea. Korang ok je kan. Tak kisah pun kan..ke takda orang yang perasan pun pasal tu. Yela. Orang baca isi kandungan, pe de hal dengan tajuk guna bahasa apa janji faham. Hehe.

Anyway, selamat berhujung minggu ye. Syiok la sapa yang bercuti ni kan, yang jena kerja tu pun best juga pee, ingat tau, kerja itu ibadah. Buat dengan ikhlas, kalau tak ikhlas tak berkat nanti kerja yang kita buat tu. Kalau dah tak suka sangat carilah kerja lain yang menyenangkan korang. Tapi kerja apa yang senang pun. Jadi surirumah pun tak senang tau, banyak yang nak kena urus, rumahla, anak lagi, husband pun nak kena jaga lagi kang tak pasai cari lain. Eh. Macam tau je isu ni. Ahahaa 😅 er. Sorry. Tak masuk campur 😂 

Pendek kata, takda kerja yang senang. Dan lagipun susah nak cari kerja sekarang, kan. Persaingan sengit. Orang yang nak minta kerja pun kadang demand lebih je sekarang. Pe salahnya kalau dapat kerja tu tapi income tak berapa banyak diterima dengan hati yang terbuka. 

Buat yang baru mula bekerja, anggap ianya pengalaman dahulu. Bila da mahir dengan kerja tu, barulah cari pekerjaan yang lebih menjamin masa depan. Bagi yang dah lama, punya banyak pengalaman bekerja tu of course korang kalau nak tukar kerja tu, amik offer yang lebih tinggi pendapatan kan. Itu normal. Kita memang perlu sesuatu yang boleh memajukan diri kita. Usaha keras itu penting. Bukan senang nak senang, betul tak? Tapi bukan susah juga untuk susah kalau diri sendiri tidak ada inisiatif untuk mengubah kehidupan diri sendiri.

Ya Allah! Panjang betul muqaddimah aku ni! Padahal nak citer pasal jam Yaya ni jeee 😂😂😅
Simple but NICE


Banyak jam tapi semua tak boleh pakai sebab bateri habis aka mati.haha. Giler lama Yaya simpan sebenarnya tau. Takdan nak p kedai jam betulkan. Dahla lebih dari satu 😅

Semua jam Yaya tu takdak mahai pun. Tapi semua ni pemberian aka hadiah dari orang. Tu yang buat jadi mahai bagi Yaya tu even memang tak mahal pun kalau beli kat luar. Eh bukan senang orang nak bagi hadiah tau. Er. I mean, Yaya la. Bukan korang. Haha. (orang jarang dapat hadiah 👉👈👉👈) 
Macam jam GSHOCK tu ayah Yaya yang bagi. Lepas tu yang kuning tu, freegift je dari car service center...haha pun boleh kan. Kaya betul dorang bagi jam free. Nasib cantik.huhu.. Then, 2 lagi tu fevret watch yaya sebelum ni.


DW dengan CASIO. DW gift from someone sempena birthday Yaya bertahun tahun yang lalu (amboi macam banyak sangat tahun tu. Haha) dan CASIO tu pula dari SELLER ternama kat Klang ni. Freegift sebab buat review untuk produk produk kat kedai dia. Ada entri dia Yaya pernah update kat blog ni but long time already. Nanti next time Yaya akan buat lagi for 2nd review untuk seller ni. Memang best barang barang dia. Banyak juga pembaharuan yang dibuat. Uolss just wait and see ok. 😘

Jap. Apa jadi dengan jam jam Yaya yang kehabisan bateri tu? Haha. Dah ada sedikit masa terluang tu pergilah betulkan. Tapi sedih sangat. Dari 4 jam, cuma 2 je yang boleh guna.CASIO dengan yang warna kuning tu. GSHOCK dah terlalu lama (tengok pun tau 😑), yang Daniel Wellington tu pula jarum patah dah 😱 aiyaa. Nasib awaklah jam 😅 I is REDHA already dengan pemergianmu...huuu 😂

Update (30/7/17)
Yaya ada bagitau nak share dengan korang something special, tapi minta maaf banyak banyak. Ada kesalahfahaman berlaku. Huhu. So nothing special will be share to uolss. Heee 😅 terima kasih banyak sebab sudi singgah. Yaya share benda lain yang more interesting nanti ye. 😘

Sekian, wassalam (^_^)

Monday, 24 July 2017

RUSHING DAY!

Assalammualaikum w.b.t.

Entri #throwback semalam punya. Nak update dah semalam tu juga tapi tak berkesempatan dek kerana busy yg amat.huuu. 

So nak dipendekkan cerita, semalam semua orang tahu kan, hari terakhir (hujung minggu) untuk buat Open house raya. Jadi seperti tahun tahun yang sebelum ni, keluarga besar Yaya iaitu belah mak (anak cucu cicit cucut keturunan la kiranya..haha) buat Majlis Perjumpaan/Jamuan/Rumah Terbuka raya.

Boleh la tengok gambar kat bawah ni kalau tak berapa faham Yaya mention apa tadi (sebab Yaya sendiri tak faham diri sendiri nak bagitau apa..lol)


Yezza. Yaya ni keturunan Jawoo tau. Tapi jawo 'murtad'.haha coz nak cakap bahasa jawa pun den xgheti ha. Ni keluo pula slang orang Nogori apehal.haha
Adeii. Cuma tahu cakap sikit sikit je. Yang simple yang senang and mudah difahami gitu. Amboi. Dah tau xreti tu belajar la Yaya! Heeeee =D errrr >,<

Sesi pembukaan majlis

Alhamdulillah. Sedap betul makan kat jamuan sana (maaf,Yaya xdan nak amik gambar makanan yang berlambak kat sana. ^o^) Sebab mood kelaut masa tu. Rushing. Ingat nak cepat makan + cepat balik coz lepas dari tu nak attend Wedding member pula, lepas tu nak pergi rushing pula beli barang kat kedai (kedai tu tutup tengahari jam 3 sebab tu sangat rushing. =< )

Lagipun pergi dengan ibu Yaya yang baru balik kerja. Kesian, tak tidur lagi balik kerja pagi tu then, still kena kerja semalam, bukan ada cuti..hm.

Bila time wedding member Yaya tu pula, Yaya takda la nak pergi sensorang. Den pon tau segan..hikhik. So ajak sekali la member Yaya lagi sorang ni (member kenalan juga dengan si pengantin). Kira pergi together2 la senang, dia pun sorang je. Husband takda dengan dia coz kerja tempat jauh.

Selfie skit! ^o^
Makin cun member sorang ni..dah kawin dah ye haha

Tersama warna tema plak.ahaks!
Sehati sejiwa la katekan! =p

Cantik + comel je kan member Yaya @k@ pengantin ni. Dari dulu kenal sampai masing2 dah bekerja pun Yaya perasan muka and fizikal dia tak berubah. Still sweet + nice + cun je.hehe. FYI, Kami dah lama kenal. Since sekolah rendah and she's one of my best friend masa sekolah rendah tu. Pergi mana mana memang together gether la. Terlalu banyak memori yang memang tak boleh lupa tapi semua tak dapat nak dicerita coz terlalu banyak. Huhu. But bila masuk sekolah menengah, kami dengan haluan masing2. Cewah. Padahal still satu sekolah lagi tu. Tapi maybe keadaan persekitaran, orang sekeliling dan lain2 faktor lagi yang menyebabkan kitorang dah kurang komunikasi but still friend macam biasa cuma tak close macam sekolah rendah dulu.
Alhamdulillah sekarang dah jadi wife orang dah dier. Happy sangat. Dapat juga Yaya hadirkan diri di wedding dia. Bukan senang tau nak nampak muka Yaya ni kat wedding kengkawan. Hahahaha =p But so far, semua wedding best friend Yaya, Yaya pergi (tapi mana yang mampu pergi je la) Hat yang dok jauh tu memang minta maaf sesangat. Cuma dapat wish je.

Di kesempatan ni Yaya nak wish lagi la kat member ni (tapi dah wish da pun kt FB):

* SELAMAT PENGANTIN BARU *
* SEMOGA DAPAT MENJADI SEORANG ISTERI YANG SOLEHAH KEKAL BAHAGIA DUNIA AKHIRAT *
* SEMOGA SEMAKIN DIMURAHKAN REZEKI *
* SEMOGA DIKURNIA ZURIAT/WARIS SOLEH DAN SOLEHAH YANG MENYEJUKKAN MATA,HATI,PERUT...^,^ *
* DAN SEMOGA SEGALA APA YANG DIHAJATI, DIMAKBULKAN ALLAH SWT. *
~ AMINN, YA RAB.. ~
^_^

Anyway, nak selit juga bagitau, Yaya still buat and jual lagi KUIH BATIK HOMEMADE tau. Boleh lihat gambar dibawah ni.


Untuk maklumat lanjut mengenai Kek @ Kuih Batik ni boleh tengok dalam entri ni 

Gambar kat bawah ni pun sama je actually. Cuma dalam bentuk packaging yang berlainan. Ikut situasi semasa.huuu Tapi kuantiti dan rasa tetap sama,ok. Macam dalam gambar ni RM10, perisa koko. =)

Alhamdulillah buat masa ni order tak putus putus dari new and regular customer Homemade Kuih Batik Yaya ni. Walaupun 1 bekas je dah kira bersyukur. Rezeki juga tu,kan. Yaya tak kisah pun sebab buat kuih ni kena ikhlas dan penuh kasih sayang. Ewahh! ^o^ kemain.

Tapi seriously tau. Antara buat dengan rela hati @ kasih sayang dengan buat sebab terpaksa rasa dan hasil kuih tu berbeza. Yaya sendiri dah pernah alami.huhuu. Maybe mood sikit down masa buat kuih, hasil nye bentuk kuih xberapa menarik dan rasa kuih tu biasa sangat.

Eh, ada rasa luar biasa ke kuih Yaya tu??hahaha NOP laaa cuma Yaya dapat rasa kelainan nya >,< heeee. Sebab tu sebelum buat kuih, Yaya akan ambil mood,bagi fikiran, hati tenang, gembira dan paling penting niat masa buat kuih tu sebab Allah swt. Nak bagi orang yang merasa kuih Yaya ni happy, suka..bila dorang happy, Yaya lagi lah happy ^_^.

Ada yang nak try?? ^o^

Itu sahaja entri Yaya hari ni. Wahh lama betul tak taip entri pasal diri sendiri ni. selalu update entri share pasal info info je kan, la ni up pula pasal diri sendiri. Hamik! Panjang berjela pula membebel..haha.

Terima kasih buat yang sudi singah blog Yaya ni jap even cuci mata tengok gambar yang tak seberapa ni je.huuu.Okbai. Sekian, Wassalam.. =)

Friday, 21 July 2017

MINI GIVEAWAY : DUIT RAYA

Assalammualaikum wbt

Rajin sat. Curi masa nak join GA from one blogger ni...hehe. Apa salah support each other kan..Come guys! Let's join! ^,^


Ok. Yaya done follow all requirement tau.heehe. Tak kesah menang or tak. Just support you,tarot! ngee.

Anyway GA ni sampai hujung bulan Julai ni tau kengkawan blogger. Mohla join.ada masa lagi ni..^_^

Join tau!kbai.hehe.
Sekian,Wassalam =)

Thursday, 20 July 2017

5 HERBA YANG MEMBANTU KESIHATAN JANTUNG ANDA

Assalammualaikum w.b.t

Kurangkan garam, tingkatkan fiber, makan lebih banyak buah dan sayur, dan bersenam…ini merupakan perkara yang terbukti dapat meningkatkan kesihatan jantung anda. Tapi, adakah anda tahu ada beberapa 'secret ingredients' untuk jantung yang sihat dengan makanan? Ye betul dengan makanan. Ada beberapa herba yang boleh membuatkan makanan anda sedap sesedapnya tapi juga dapat membantu kesihatan jantung anda.

Cinnamon / Kayu Manis
Kayu manis ataupun cinnamon diperkatakan dapat mengawal kadar gula dalam darah. membantu penghadaman dan merendahkan cholestrol. Kaya dengan fiber dan kalsium, cinnamon bagus untuk jantung anda. Cinnamon membantu jantung dengan menghantar garam bile keluar badan. Badan pula akan menghasilkan lebih garam bila untuk memproses cholestrol. Jadi anda akan mengurangkan cholestrol dalam badan dan mengurangkan risiko saluran jantung tersumbat.

Kunyit
Kunyit adalah salah satu herba yang paling berkesan untuk jantung anda disebabkan kunyit kaya dengan curcumin. Curcumin mempunyai anti- keradangan dan boleh merendahkan kadar cholestrol. Bukan sahaja dapat merendahkan cholestrol, tetapi ia juga dapat dapat membantu oxidation cholestrol. Oxidized cholestrol adalah penyebab jantung tersumbat kerana ia merosakkan saluran darah dan bina plaque yang akan menyebabkan penyakit jantung dan stok.

Halia
Halia adalah sama keluarga dengan kunyit , jadi ia mempunyai persamaan. Halia lebih dikenali dengan kelebihannya untuk membantu penghadaman. Pada tahun 2005, satu kajian telah dijalankan dan menemui bahawa halia dapat merendahkan kadar cholestrol dan juga tekanan darah.

Serbuk cili/Cayenne
Cili adalah bagus untuk jantung anda. Ia dapa membantu untuk meningkatkan blood flow dalam badan anda. Cayenne yang kaya dengan capsaicin, digunakan untuk jantung bagi mengawal peredaran darah, darah beku, cholestrol tinggi dan menghalang penyakit jantung. Capsaicin juga membersihkan arteri dan membantu badan membuang cholestrol LDL dan triglycerides.

Parsley, Sage, Rosemary and Thyme
Ok ini bukan herba yang normal kita gunakan untuk masakan melayu. Tapi herba ini mengandungi anti oxidant yang sangat powerfull yang akan menguatkan saluran darah serta dinding cell. I juga membantu merendahkan tekanan darah. Selain daripada itu, bau nya yang harum boleh meningkat kan kebolehan otak dan mood anda.

Ok. Itu sahaja. Hope dapat sesuatu dari entri Yaya hari ni, ye ^_^
Sekian,Wassalam.

Wednesday, 19 July 2017

15 MAKANAN UNTUK BUAH PINGGANG YANG SIHAT

Assalammualaikum w.b.t.

Update entri sikit. Of course Yaya share perkara yang akan memberi manfaat untuk kita semua. Pasal makanan, kesihatan,diet..korang ok je kan..suka tak? hehe. Benda yang kita tahu, mestilah nak share dengan semua orang. Takkan Yaya sorang nak sihat. Nak selim melim kan.. =p haha. Gurau je. 
Ok. Hari ni, Yaya share pula mengenai makanan yang baik untuk buah pinggang. Semua orang tahu buah pinggang ni antara organ paling penting dalam badan kita kan, kalau ia tak berfungsi dengan baik, haaa siap sedialah..MasyaAllah.Na'uzubilah. Mohon dijauhkan la. Mencegah lebih baik dari merawat kan. =)
Cili Benggala

Cili benggala merah adalah pilihan yang baik kerana ia rendah dengan kalium. Di samping itu, ia menambah warna dan rasa dalam hidangan selain mengandungi vitamin A, C, B6, asid folik dan serat. Ia juga mengandungi lycopene antioksida, yang melindungi terhadap beberapa jenis kanser.
Jika anda mengikuti diet untuk buah pinggang, ia adalah mudah untuk menambah cili benggala merah untuk pelan makanan anda. Makan mentah atau panggang dan campurkan ke dalam tuna, sandwich, salad ayam atau salad sayuran. Potong dadu dan masukan telur dadar atau telur hancur. Ia juga boleh diletakan bersama kebab untuk dipanggang atau campurkan bersama daging kisar untuk rasa yang lebih lazat.

Kobis

Kobis mengandungi fitokimia iaitu sebatian kimia yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu sahaja. Fitokimia bekerja untuk memecahkan radikal secara bebas. Fitokimia dipercayai mampu memerangi kanser dan menyokong kesihatan kardiovaskular.


Kobis ialah sayuran yang murah dan sangat baik untuk diet, kerana ia tinggi dengan vitamin K, C , B6, serat dan asid folik, namun ia rendah kalium, jadi ia sangat sesuai untuk buah pinggang.
Jika anda mengikuti diet dialisis, tambah kobis ke dalam coleslaw atau takoyaki. Kobis boleh direbus, dikukus atau dimasak di dalam gelombang mikro dan kemudian dinikmati dengan menambah mentega, keju dan lada. Ia juga boleh di hidangkan sebagai kobis gulung dan kobis sumbat.

Bunga Kobis

Satu lagi makanan sihat untuk buah pinggang ialah bunga kobis . Ia adalah sayuran cruciferous yang mengandungi vitamin C, folat dan serat. Selain itu ia mengandungi sebatian yang membantu hati meneutralkan bahan toksik.

Bunga kobis boleh dimakan mentah sebagai salad, dikukus atau direbus dan ditambah sedikit perisa untuk mejadikan ia hidangan yang lazat. Ia juga boleh dihancurkan sebagai ganti kentang lecek.

Bawang Putih

Bawang putih adalah baik untuk mengurangkan keradangan dan menurunkan kolesterol. Ia juga mempunyai antioksida dan anti-pembekuan. Jika anda mengikuti diet dialisis, gunakan serbuk bawang putih dan bukannya garam bawang putih untuk menambah rasa untuk makanan tanpa menambah natrium tambahan. Bawang putih boleh digunakan dalam banyak hidangan, contohnya daging, sayur-sayuran atau sos tomato. Rasa masakan tidak lengkap tanpa rasa bawang putih.

Bawang Merah

Satu lagi yang digunakan sebagai perasa ialah bawang. Bawang penuh dengan flavonoid, terutamanya quercetin. Flavonoid adalah bahan kimia semula jadi yang menghalang lemak dalam saluran darah dan menambah pigmentasi (warna) kepada tumbuh-tumbuhan. Quercetin adalah antioksida yang dipercayai membantu mengurangkan penyakit jantung dan melindungi daripada banyak jenis kanser. Ia juga mempunyai ciri-ciri anti-radang.

Bawang rendah kalium, ia juga mengandungi kromium, sejenis mineral yang membantu badan dengan metabolisme lemak, protein dan karbohidrat. Ia boleh dinikmati mentah atau dimasak dalam pelbagai hidangan.


Epal

Pepatah mengatakan “An apple a day keeps the doctor away”@ sebiji epal sehari boleh menjauhkan kita daripada doktor. Ia tinggi dengan serat, anti-radang, membantu mengurangkan kolesterol, mencegah sembelit, melindungi daripada penyakit jantung dan mengurangkan risiko kanser. Epal boleh dimakan mentah atau dimasak. Untuk menambah manfaat kesihatan amalkan minum cuka epal atau cider.

Kranberi

Kranberi elok untuk mencegah jangkitan saluran kencing kerana akan menyebabkan air kencing lebih berasid dan membantu mengelakkan jangkitan bakteria.
Ia juga bagus untuk melindungi daripada kanser dan penyakit jantung. Jus kranberi boleh dinikmati setiap hari untuk pemakanan tambahan atau nikmati cranberries kering ke dalam bijirin atau salad.

Beri Biru

Warna biru beri ini diperoleh daripada sebatian antioksida yang dipanggil anthocyanidins. Ia adalah yang terbaik kerana sebatian semula jadinya yang mengurangkan keradangan dan mempunyai banyak vitamin C dan serat.
Ia juga mengandungi mangan, iaitu menyumbang kepada tulang yang sihat. Tambahkan beri biru bersama bijirin pagi, jadikan sebagai minuman smoothie atau nikmati muffin beri biru.

Raspberi

Raspberi mengandungi sebatian yang dipanggil asid ellagic, yang membantu meneutralkan radikal bebas. Warna merah raspberi yang datang dari antioksida dikenali sebagai anthocyanins. Raspberi penuh dengan serat, vitamin C dan mangan. Ia mengandungi asid folik dan vitamin B.
Raspberi mempunyai ciri-ciri yang membantu menghentikan pertumbuhan sel kanser dan pembentukan tumor. Tambah raspberi segar pada bijirin, atau jadikan sebagai minuman smoothie.

Strawberi

Strawberi kaya dengan dua jenis antioksida, dan ia mengandungi banyak vitamin C, mangan dan serat. Ia bersifat anti-radang dan anti-kanser dan juga membantu menjaga kesihatan jantung.
Seperti kebanyakan beri, ia boleh dinikmati bersama bijirin atau smoothie. Tambah jem strawberi di atas kek dan ia pastinya pencuci mulut yang sangat lazat.

Ceri

Ceri mengandungi antioksida dan fitokimia yang melindungi jantung dan mengurangkan keradangan. Ceri segar sedap dimakan begitu sahaja selain dibuat pai ceri, kek keju ceri, dan juga sos ceri.

Anggur Merah

Warna merah anggur berasal daripada beberapa jenis flavonoids yang baik untuk jantung kerana ia menghalang pengoksidaan dan mengurangkan peluang pembekuan darah. Flavonoid dalam anggur ialah resveratrol yang boleh meningkatkan oksida nitric. Ia boleh merehatkan otot dalam saluran darah untuk pengaliranan yang lebih baik. Flavonoid juga membantu melindungi anda daripada kanser dan mencegah keradangan.

Memilih makanan yang berwarna merah atau ungu mengandungi flavonoid yang tinggi. Makan anggur sebagai snek atau minum jus anggur. Tambah anggur dalam salad buah-buahan atau ayam.

Putih Telur

Putih telur mengandungi protin tulen. Ia protein berkualiti tinggi dan mempunyai semua asid amino yang penting. Putih telur mempunyai kurang fosforus daripada sumber protein lain, seperti kuning telur atau daging.

Guna putih telur untuk membuat omelets atau sandwic telur. Ia juga boleh ditambah bersama smoothies atau shake. Gunakan putih telur yang direbus ditambah bersama tuna atau salad hijau.

Ikan

Satu lagi sumber protein berkualiti tinggi adalah ikan. Persatuan Diabetis Amerika dan Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan bahawa tambahkan ikan dalam pelan makanan 2 atau 3 kali seminggu. Ikan mengandungi lemak anti-radang yang dipanggil omega-3. Ia membantu mencegah penyakit seperti kanser dan penyakit jantung. Ia juga membantu mengurangkan LDL (kolestrol tidak baik) dan meningkatkan HDL (kolesterol baik). Jenis-jenis ikan yang ada omega-3 ialah ikan salmon, ikan tuna dan ikan kembung.

Minyak Zaitun

Kajian telah menunjukkan bahawa penduduk di negara yang menggunakan minyak zaitun berbanding minyak jenis lain cenderung untuk mempunyai kadar yang lebih rendah menghidap kanser dan penyakit jantung. Ini dipercayai disebabkan oleh banyak komponen baik minyak zaitun iaitu asid oleik, sejenis asid lemak anti-radang yang melindungi terhadap pengoksidaan, polyphenols dan sebatian antioksida yang mencegah keradangan dan pengoksidaan.

Gunakan minyak zaitun asli untuk lebih khasiat pengoksidaan. Minyak zaitun boleh digunakan dalam masakan atau untuk membuat salad, roti dan perapan daging.

Ok. Tu diaa.Yaya dah share dengan korang 15 jenis makanan yang dapat membuatkan buah pinggang kita sihat dan bagi mengelak dari terkena penyakit. InsyaAllah. Sedap semua makanan tu kann..lebih lebih lagi buah buahan BERI tu..aummm ^o^

Harap dapat memberi sedikit manfaat buat yang membaca ni ye. Sharing is Caring,kannn ^_^
Sekian,Wassalam.. =)

Thursday, 13 July 2017

5 MAKANAN YANG MEMBANTU MENGURANGKAN LEMAK DI BAHAGIAN PERUT

Assalammualaikum w.b.t.
Salam 19 Syawal

Ok. Hari tu Yaya da share pasal makanan yang boleh membakar lemak..now, Yaya nak share pula makanan yang boleh MEMBANTU menghilangkan lemak kat perut tu. =)

Terdapat pelbagai kajian yang membuktikan makanan-makanan berikut dapat membantu mengurangkan lemak di bahagian perut dan juga memberi impak positif kepada jantung anda.

1. Kekacang
Berdasarkan kepada satu hasil kajian terkini, mereka yang mengamalkan ¼ cawan badam selama 6 bulan mempunyai kadar pengurangan berat badan 62% lebih banyak berbanding mereka yang tidak mengamalkan pengambilan sebarang kekacang dalam diet seharian. Selain itu, pengambilan pelbagai jenis kekacang juga memberikan rasa kenyang lebih lama daripada memakan snek tradisional seperti keropok atau jajan.

2. Ubi Keledek
Ubi keledek kaya dengan antioksida yang membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah dan mengurangkan ketahanan insulin seterusnya menghindari kalori berlebihan ditukarkan kepada lemak di bahagian perut. Selain keledek, lobak merah, anggur dan sayuran kekacang juga tinggi dalam kandungan antioksida dan patut diamalkan dalam diet harian.

3. Bijirin Penuh
Kandungan serat dalam bijirin penuh adalah sangat tinggi dan akan memberikan rasa kenyang lebih lama di samping mengurangkan pengambilan kalori dalam diet seharian. Satu kajian terkini mendapati, mereka yang mengambil 3 hidangan atau lebih karbohidrat berbijirin penuh sehari seperti oat dan roti gandum penuh mengalami pengurangan lemak di bahagian perut sebanyak 10% jika dibandingkan dengan mereka yang mengambil jumlah hidangan yang sama tetapi dalam bentuk karbohidrat yang diproses contonhnya nasi putih dan pasta.

4. Limau Gedang (Grapefruit)
Buah limau gedang mengandungi serat boleh larut di mana ia mengambil masa yang lama untuk dihadam seterusnya membantu anda merasa kenyang dengan kuantiti kalori yang sedikit. Dalam satu kajian, responden yang mengamalkan pengambilan limau gedang selama 6 minggu mendapati mereka bukan sahaja kehilangan hampir satu inci ukuran pinggang tetapi tahap kolestrol juga menurun. Wahhh ^o^

5. Salmon
Ikan salmon mempunyai kandungan protein yang tinggi untuk membina otot, di mana ia mempercepatkan kadar metabolisma badan anda dan membakar lebih banyak kalori walaupun semasa anda duduk di meja atau memandu kereta. Pengambilan ikan sebanyak 2 hidangan dalam seminggu juga disarankan untuk kesihatan jantung anda.

Macam sedap tengok ikan salmon camtu kan..nyum2..hehe. Ok. So dah tahu kan antara makanan yang boleh MEMBANTU korang menghilangkan lemak kat perut tu. 

Rasanya takda masalah dengan makanan yang Yaya nyatakan kat atas ni. Semua sedap kot..rugi la kalau tak makan,kan.. 

Yaya just share info. Nak ikut atau tidak itu terpulang pada diri masing masing tau. Ini bukan paksaan untuk sihat..hehe. Tapi takkan Yaya soran je nak fit ni >,< Mestilah nak ajak korang semua sekali,kan... ^,^

Harap bermanfaat ye. Sama sama kita amalkan =)
Sekian,Wassalam.

Tuesday, 11 July 2017

6 MAKANAN RAJA MEMBAKAR LEMAK

Assalammualaikum w.b.t.
Salam 17 Syawal

Hello readers...(ade ke..??) haha it's ok ada ke xdak, hakak ok je. This is OPEN BLOG and it's open to ALL. Tempat yang Yaya jadikan sebagai medan berkongsi ilmu, pengalaman dan semua perkara. Hope ope segala perkara yang berfaedah dan memberi manfaat pada yang membacalah,kan. InsyaAllah. =)

Lama sangat tak update blog. Actually, Yaya disable for a few day blog Yaya ni. Sebab? Em. Personal.hehe. Personal la sangat, padahal takdak bahan nak POST. =p 

Hari ni Yaya nak share something yang boleh memberi manfaat untuk korang. InsyaAllah ye. Waktu hari raya ni kan. Banyak yang kurang berdiet, ada yang time pose je diet lepas tu masuk bulan raya ni habis hilang sume. Alamak, penat la korang diet masa bulan sebelum tu kalau macam itu lah gayanya,kan. Jadi sekarang, sedikit demi sedikit Yaya share dengan korang untuk jadi lebih sihat, maintain berat yang ideal, macam yang Yaya tengah lakukan untuk diri sendiri juga. Sama-sama kita belajar dan praktikkan ok? ^_^

Ketahui 6 MAKANAN RAJA MEMBAKAR LEMAK!

Beberapa jenis makanan mempunyai efek thermogenic yang tinggi, jadi anda betul-betul membakar lemak sambil mengunyah. Makanan-makanan tertentu menyalakan api pada metabolism anda. Jadi, kalau nak bakar lemak dengan cepat, makan 6 makanan raja membakar lemak berikut.

1.Makanan Serat Tinggi
Badan anda membakar kalori sebanyak dua kali ganda apabila ia sedang menghadam makanan jenis ini (contohnya oatmeal dan nasi perang) berbanding makanan proses.

2.Protin Tinggi
Protin mempunyai efek thermogenic yang sangat tinggi: Anda membakar sebanyak 30% kalori yang dimakan kerana proses penghadaman ( dada ayam yang berkalori 300 membakar 90 kalori untuk dihadam)

3. Susu dan Keju rendah lemak
Kaya dengan kalsium dan vitamin D, ia membantu mengekalkan dan membina kekuatan tulang dan otot—amat penting untuk mengawal kadar metabolisma.

4. Teh hijau 
Dengan meminum 4 cawan sehari anda boleh hilang sebanyak 3kg dalam 8 minggu! the American Journal of Clinical Nutrition reports. EGCG yang merupakan salah satu kompaun dalam teh tersebut bantu mempercepatkan kadar metabolisma selepas minum.

5. Kacang Dhal
Satu cawan mempunyai 35% daripada keperluan zat besi harian anda.— tahu tak 20% di antara kita kekurangan zat besi? Bila tak cukup nutrisi, metabolisma anda akan menjadi lembab kerana tak boleh berfungsi dengan baik.

6. Cili Pedas
Capsaicin, salah satu komposisi yang memberi UMPH kepada batang cili, memanaskan badan anda di mana ia membakar kalori.

Macamana? Semua 6 makanan tu bukan susah nak dapat pun kan. Jadi, kalau boleh ambil dalam menu harian kita, adalah lebih baik + bagus!

Jom, makan lebih sikit 6 jenis makanan tu supaya lemak boleh terbakar dengan lebih sikit. Hehe. Gurau je. Tak kisah makanan apa yang kita ambil, pastikan dalam kuantiti yang betul tau!
Goodluck to all (include me! ^o^)

Moga bermanfaat. Sekian,Wassalam. =)

Sponsor